Имената на Иванка Тръмп и на Ники Хейли се споменават

...
 Имената на Иванка Тръмп и на Ники Хейли се споменават
Коментари Харесай

Иванка Тръмп и Ники Хейли - потенциални кандидати за лидер на Световната банка

 Имената на Иванка Тръмп и на Ники Хейли се загатват като възможни приемници на Джим Йон Ким отпред на Световната банка, оповестява AFP, като се базира на обява във " Financial Times. 
Освен дъщерята на Доналд Тръмп и някогашният непрекъснат представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации се загатват и имената на Дейвид Малпас, почитан представител на американското министерство на финансите, и на Майк Грийн, ръководител на Американската организация за интернационално развиване. Споменават се обаче хора от други краища на света, добавя английското финансово издание. Сред тях са нигерийският икономист Нгоци Оконджо-Ивеала, който преди седем години беше кандидат за лидерския пост на Световната банка против Джим Йон Ким, Доналд Каберука, руандийски икономист и някогашен президент на Африканската банка за развиване и Шри Муляни Индравати, индонезийската финансова министърка, написа Българска телеграфна агенция. 

Джим Йон Ким, който ръководеше Световната банка в продължение на шест години, разгласи в понеделник, че подава оставка. Той ще стартира работа в капиталовия фонд Global Infrastructure Partners, профилиран във финансирането на инфраструктурни планове.
 
Обикновено американец бива избиран да управлява Световната банка, а отпред на Международния валутен фонд  (МВФ) застава нормално европеец. Но това е неписано предписание и доста страни оспорват това делене във властта, отбелязва AFP.През 2017 година Иванка Тръмп имаше директна роля в задействането на фонд на Световната банка за поощряване на предприемачеството измежду дамите в разрастващите се страни. Инициативата беше наречена " Финансова самодейност за дамите бизнесмени ".

Кандидатите за лидерския пост на Световната банка би трябвало да внесат кандидатурите си в интервала 7 февруари - 14 март. Изборът на новия началник ще стане преди пролетните срещи на банката, които ще се проведат в седмицата, започваща от 8 април. Оставката на Джим Йон Ким влиза в действие на 1 февруари.

Напускането му освен беше изненадващо, само че и породи въпроси за водачеството и бъдещата роля на институцията като централен детайл в ръководения от Съединени американски щати стопански ред, отбелязва Financial Times. 

Нов президент на банката, определен от администрацията на Доналд Тръмп, обаче може да се опита да промени метода на работа на институцията. Тръмп е намерено песимистичен към интернационалните институции. Президент на Световната банка, определен от неговата администрация, може в частност да се опита да ограничи финансирането на планове за битка с климатичните промени, както и на всевъзможни старания, възприемани като поддръжка за построяването на китайска инфраструктура чрез самодейността " Един пояс, веднъж ".

Вестникът напомня, че Джим Йон Ким оставя тежко завещание на приемника си. Когато встъпи в служба, той се опита да насърчи по-голямото шерване на информация от страна на банката и да я реорганизира, само че това не се хареса. Служителите ѝ намерено започнаха да подлагат на критика Джим Йон Ким. Асоциацията им даже се опълчи на акцията по преизбирането му през 2016 година

Но макар че си сътвори врагове в рамките на банката, Джим Йон Ким реализира някои значими победи на открито. Той обезпечи запълването на фондовете за вложения в най-бедните страни в развиване. Той обезпечи и нарастване с 13 милиарда $ на капитала на Световната банка, издействано след сложни договаряния с администрацията на Тръмп, включващи понижаване на заплатите на личния състав. За положителния излаз от договарянията попомогна и положителното дипломатическо решение на Джим Йон Ким да поддържа фонда за поощряване на дамите в предприемачеството, за който се бореше Иванка Тръмп.
По публикацията работи: Елена Кирилова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР